Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een vergelijking oplossen

Mijn probleem is dat ik niet weet of ik juist bezig ben met mijn stelsel. Ik zal laten zien wat ik al heb:

-( X * sin 24°)+( Y * sin 48°)=0
X * cos 24° + Y * cos 48° - 16000=0

Hieruit moet ik X en Y uithalen:

Dat probeer ik op de volgende manier
X = (16000 - Y * cos 48°)/cos 24°

nu X invullen in de eerste vergelijking:

-(((16000 - Y * cos 48°)/cos 24°) * cos 24°)+ (Y * sin 48°) =0

(-17 514+0.669 * Y) * cos 24° + Y * sin 48°=0

-16000 + 0.661 * Y + Y * sin 48 =0

(0.667 + sin 48)* Y = 16 000

Y zou zijn 11 394
en X zou zijn 20 819

Kan dit kloppen? zeg me anders wat ik verkeerd doe.
Bij voorbaat dank

tom
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 26 december 2002

Antwoord

Hoi,
Je methode is goed, maar je hebt ergens een fout gemaakt:
Als je x in de eerste vgl invult krijg je niet :
-(((16000 - Y * cos 48°)/cos 24°) * cos 24°)+ (Y * sin 48°) =0

maar je krijgt:
-(((16000 - Y * cos 48°)/sin 24°) * sin 24°)+ (Y * sin 48°) =0

De cos moest dus een sinus zijn. De verdere uitwerking laat ik aan jou over.

Koen
donderdag 26 december 2002

©2001-2025 WisFaq