Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtsformule berekenen aan de hand van een dubbel logaritmisch papier

Hallo,
Hoe bereken ik de machtsformule vanuit een dubbel logaritmisch papier? Wat is hiervoor de standaard rekenregel en hoe dien ik deze toe te passen?
Met vriendelijke groet

jasper
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 3 februari 2010

Antwoord

Beste Jasper,
Als je de getallen die je langs een logaritmische schaal afleest zou veranderen in de logaritme van die getallen, dan krijg je een gewone lineaire schaalverdeling. De oorsprong is dan te vinden bij het punt 1, want log1=0.De eenheid bij het getal 10, want log 10=1, en log 100=2 enz.
Een rechte lijn op dubbellogaritmisch papier door het punt op logaritmische schaal afgelezen (1,b) met helling a wil dus zeggen dat:
logy=alogx+log b=log(b·xa), ofwel y=b·xa.

Zie voor verdere uitleg: Logaritmische schalen en rechte lijnen

Groet,
Lieke.

ldr
woensdag 3 februari 2010

©2001-2024 WisFaq