Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Driehoek en negenpuntscirkel

Gegeven een scherphoekige driehoek met een tophoek van 60 graden. Hoe bewijs ik in dit geval dat het middelpunt van de negenpuntscirkel op de bissectrice van die tophoek ligt?

g.jaco
Ouder - maandag 25 januari 2010

Antwoord

Zoals bekend is het middelpunt N van de negenpuntscirkel het midden van het lijnstuk OH (H is hoogtepunt en O is middelpunt van de omcirkel van ABC).
D, E, F zijn de voetpunten van de hoogtelijnen; K, L, M zijn de middens van de zijden. En deze 6 punten liggen op de negenpuntscirkel.
q61553img2.gif
In driehoek BEA is B2 = 30º, dus HF = 1/2BH. Maar ook OL = 1/2BH (een eigenschap van het punt O), zodat OL = HF.
Verder is in driehoek BDA: A1 = 90º - B, en in driehoek ALO is AOL = B (halve middelpuntshoek), zodat A2 = 90º - B.
De driehoeken AFH en ALO zijn daarmee congruent (ZHH).
Driehoek OAH is dus gelijkbenig, en dan ligt het punt N op de bissectrice van OAH, en omdat A1 = A2 dus ook op de bissectrice van CAB.

dk
dinsdag 26 januari 2010

 Re: Driehoek en negenpuntscirkel 

©2001-2024 WisFaq