Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs raaklijn aan een parabool

Bewijs dat de raaklijn aan een parabool met vergelijking x2=2py in het punt Q(Xq,Yq) gegeven wordt door:
Xq.X=p(Y+Yq)

Micha
3de graad ASO - maandag 25 januari 2010

Antwoord

Micha,
Uit x2=2py volgt dat 2x=2pdy/dx,dus dy/dx= x/p.Neem P(a,b) op de parabool.
De raalijn door P aan de parabool heeft als vergelijking
y= b+(a/p)(x-a)=b-a2/p+(a/p)x=-b+(a/p)x, waaruit volgt dat ax=p(y+b).

kn
maandag 25 januari 2010

©2001-2024 WisFaq