Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel recursie vergelijkingen directe formule

Als je 2 vergelijkingen hebt voor vraag en aanbod: Qa(t) = 2,5p(t-1) + 50 en Qv(t) = -2p(t) + 500. P(0) = 110. Hoe maak je hier een directe formule uit, maar vooral HOE doe je dat? en hoe maak je van deze functies een dynamische grafiek?

Mariek
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 14 januari 2010

Antwoord

Beste Marieke,
Begin met de evenwichtsvoorwaarde: Qa(t)=Qv(t), vraag en aanbod worden door de marktwerking aan elkaar gelijk.
Dan krijg je een vergelijking die je kan herschrijven in de vorm:
p(t)=...*p(t-1)+..., ofwel een recursie vergelijking.
Kan je er dan een directe formule van maken?

Zie eventueel bij Formulekaarten VWO onder differentie vergelijingen.

Als het niet lukt hoor ik het wel.
Succes,
Lieke.

ldr
maandag 18 januari 2010

©2001-2025 WisFaq