Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Faseverschil

Goedenavond,
Kunt u mij helpen bij het volgende probleem:
Gegeven: u.P..=6 sin(10pt)
u..Q.= 6 sin((10p)(t - 0.03)
De vraag is: Bereken het faseverschil van P en Q.
Ik kan dit wel uitrekenen: nl. 0.03/0,2 omdat volgens de theorie het faseverschil de horizontale afstand is tussen 2 overeenkomstige punten op beide grafieken, gedeeld door de periode.
Ik begrijp dit echter niet.
1. Waarom moet je delen door de periode?
2. Hoe of waar kun je dit faseverschil zien in de getekende grafieken? Ik zie wel die 0,03 in de tekening, maar niet die 0,15!

Alvast bedankt,
Katrijn

Katrij
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 8 januari 2010

Antwoord

Beide grafieken hebben dezelfde periode, namelijk 1/5.
Als t = 0, bevindt P zich in het punt (0,0).
Als t = 0,03 bevindt Q zich in het punt (0,0).
Q loopt dus 0,03 achter op P en deze afstand zie je terug als de afstand tussen de twee grafieken.
Omdat het faseverschil in perioden wordt uitgedrukt, wordt er door 1/5 gedeeld. Die 0,03 komt overeen met 0,15 perioden.

MBL
zaterdag 16 januari 2010

©2001-2024 WisFaq