Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken en toon aan in een driehoek

Beste,

Volgende vraag krijg ik niet opgelost. Ik probeer dit te doen aan de hand van de sinusregel en cosinusregel maar raak er niet uit.

In de driehoek ABC:
a/4 = b/5 = c/6
met a = BC en b = AC en c = AB.

1. Toon aan dat hoek C = 2 keer hoek A
2. Bereken tan (hoek A/2)

Sam
3de graad ASO - donderdag 7 januari 2010

Antwoord

q61326img3.gif

a.
Met de cosinuregel:

$
\begin{array}{l}
\left. \begin{array}{l}
4^2 = 5^2 + 6^2 - 2 \times 5 \times 6 \times \cos \alpha \Rightarrow \cos \alpha = \frac{3}{4}\,\,en\,\,\sin \alpha = \frac{1}{4}\sqrt 7 \\
6^2 = 4^2 + 5^2 - 2 \times 4 \times 5 \times \cos \gamma \Rightarrow \cos \gamma = \frac{1}{8}\,\,en\,\,\sin \gamma = \frac{3}{8}\sqrt 7 \\
\end{array} \right\} \Rightarrow \\
\sin (2\alpha ) = 2\,\sin \alpha \cos \alpha = 2\, \times \frac{1}{4}\sqrt 7 \times \frac{3}{4} = \frac{3}{8}\sqrt 7 = \sin \gamma \Rightarrow \gamma = 2\alpha \\
\end{array}
$

b.
$
\eqalign{\tan \left( {\frac{1}{2}\alpha } \right) = \frac{{\sin \alpha }}{{1 + \cos \alpha }} = \frac{{\frac{1}{4}\sqrt 7 }}{{1 + \frac{3}{4}}} = \frac{1}{7}\sqrt 7}
$

Zie eventueel Wikipedia | Lijst van goniometrische gelijkheden

WvR
zaterdag 9 januari 2010

 Re: Bereken en toon aan in een driehoek 

©2001-2024 WisFaq