Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide functie in elektrische netwerken

hallo iedereen,

als ik wat over condensatoren lees op wisselspanning kom ik veel de uitdrukking du/dt of dv/dt tegen. ik weet dat dit functies in de tijd zijn en dat deze uitdrukking een afgeleide is maar dat is ook alles. gegeven is meestal de spanning stroom en weerstand en dan krijg je opeens dit te zien (de uitdrukking afgeleide) maar hoe komen ze hieraan en vanuit welke functie? kan iemand me hier een voorbeeld met formule geven en een reallistisch voorbeeld met getallen dus dat deze uitdrukkingen getallen worden en voorstellen.

ik heb al wat geleerd over calculus maar alleen over bepaalde functies( x2 enz) en niet die te maken hebben met elektronica.ik hoop dat iemand me hierbij kan helpen zodat ik dit beter begrijp in de toepassing elektro.

groetejs,

benny
2de graad ASO - donderdag 7 januari 2010

Antwoord

In een elektronisch netwerk onderscheiden we verschillende componenten. De makkelijkste is de weerstand, waarbij spanning en stroom evenredig zijn: V=I·R.

Een condensator is een heel andere component, die de mogelijkheid heeft om lading op te slaan, deze kun je dus ook opladen en ontladen. Hierdoor geldt niet zo'n evenredig verband, maar er geldt dat I=C·dU/dt. C is dan de capaciteit van de condensator. Hoe ze hier aan komen is meer een fysisch verhaal.

Je komt misschien ook nog een zelfinductie tegen, daarvoor geldt dat U=-L dI/dt. Succes!

Bernhard
donderdag 7 januari 2010

 Re: Afgeleide functie in elektrische netwerken 

©2001-2024 WisFaq