Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dekpunt van lineaire vergelijking

ik loop vast bij het algemeen bepalen van de dekpunten van een lineaire vergelijking met coefficienten?!

ze stellen de formule op als: x(n+1) = a x(n) + b , x0 gegeven

nu wordt er gezegd dat je hiermee heel algemeen kan zeggen wat de dekpunten van deze vergelijking zijn.. ik kan dit wel berekenen met waardes voor a en/of b, maar hoe geef je dit in het algemeen weer? dankjewel!

jitske
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 6 januari 2010

Antwoord

Wel aan. Voor een dekpunt geldt dat xn+1=xn. Neem y=xn dan geldt:

$
\eqalign{
& y = ay + b \cr
& y - ay = b \cr
& y(1 - a) = b \cr
& y = {b \over {1 - a}} \cr}
$

Helpt dat?

WvR
woensdag 6 januari 2010

©2001-2024 WisFaq