Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vereenvoudigen ABC-formule

Hallo,

Ik heb een probleem met het oplossen van de volgende vraag: Los de volgende vergelijkin op zonder te benaderen op de rekenmachine:
(-4z+1)2=3

Dit heb ik opgelost met behulp van de abc formule. Ik ben gekomen tot het vereenvoudigen van het volgende:
1/4±Ö192/32
Ik kom er niet uit om het gedeelte met de wortel erin verder te vereenvoudigen.

Gertie
Student hbo - maandag 21 december 2009

Antwoord

Je zou in dit geval ook prima uit de voeten moeten kunnen zonder de ABC-formule.

(-4x+1)2=3
-4x+1=±Ö3
-4x=-1±Ö3
4x=1±Ö3
x=1/4±1/4Ö3

Maar 't vereenvoudigen van je wortel gaat zo:

q61183img1.gif

Je kunt dit 'snel' zien als je 192 even ontbindt in priemfactoren:
192=26·3

Zoals je ziet komt er hetzelde uit...
De eerste manier is handiger en sneller!

Zie eventueel ook 2. Tweedegraads vergelijkingen oplossen

WvR
maandag 21 december 2009

©2001-2025 WisFaq