Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule opstellen voor parabool

Hallo,
Bepaal de vergelijking van de parabool als de parabool de lijn y=-1 snijdt voor x=3 en x=1 en als verder nog gegeven is dat de parabool door de x-as gaat bij x=-8. Hoe kan je hier een formule opstellen?

Gertie
Student hbo - maandag 21 december 2009

Antwoord

Een algemene formule voor een parabool door (1,-1) en (3,-1) is gelijk aan:

y=a·(x-1)(x-3)-1

Vul maar 's x=1 of x=3 in. Nu is alleen nog de vraag wat de waarde van a is. Je kent nog een punt: (-8,0). Invullen en de waarde van a berekenen!

Helpt dat?

WvR
maandag 21 december 2009

©2001-2024 WisFaq