Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 61145 

Re: Veeltermen algebraïsch oplossen

Dan ga je verder met een staartdeling:

x+8/x4+8x3-12x-96\x3-12
x4+8x3
__________
-12x-96
-12x-96

(x+8)(x3-12)=0

X=-8 $\angle$ x=3√12$\approx$2,29

De vraag is alleen inderdaad, mag ik een GR gebruiken? De vraag luidt namelijk in het boek: Los de volgende vergelijkingen algebraïsch op

Er zou helemaal geen mogelijkheid zijn om dit zonder GR te doen?

In ieder geval bedankt voor het antwoord!

Kian
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 17 december 2009

Antwoord

Nee dat is waar, maar als het algebraisch moet dan kan je toch de GR stiekum gebruiken om de nulpunten te vinden? Daarna gewoon net doen of je 't zelf bedacht hebt...

Maar dit is wel een bijzonder geval omdat 8·-12=-96 zou je op het idee kunnen brengen dat x=-8 of x=12 een oplossing zou kunnen zijn, misschien? Als je dat x=-8 probeert zoals je gedaan hebt lijkt met dat wel prima.

Misschien is het wel de bedoeling dat je x+8 herkent als gemeenschappelijke factor van x4+8x3 en -12x-96. Je krijgt dan:

x3(x+8) - 12(x+8) = 0

En dan ben je er ook... en dat is dan wel weer iets wat je in het 'algemeen' zou kunnen gebruiken.

PS
Als je het algebraisch oplost laat je derdemachtswortel gewoon staan.

WvR
donderdag 17 december 2009

©2001-2024 WisFaq