Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 61126 

Re: Vereenvoudigen machtenwortels (zonder negatieve of gebroken exponenten)

Bedankt voor de reply...

Bovenstaande klinkt logisch, echter strookt het niet met de uitkomsten?

De uitkomst van de 1e opgave is: 1/x√x

De uitkomst van de 2e opgave is: 3/x√x

Ik zit erg met deze oefententamenvragen te stoeien. Dergelijke opgaven staan niet uitgewerkt in het handboek.

Robbie
Student hbo - dinsdag 15 december 2009

Antwoord

Het 'probleem' zit 'm in de manier waarop je de opgaven noteerde. Nu blijkt dat de teller gelijk is aan de vierdemachtswortel uit x2, en dat is te schrijven als x0,5.
Dan krijg je het quotiënt x0,5/x2 = x-1,5 en dat is via 1/(x1,5) ook te schrijven als 1/(x√x)

En ook de tweede opgave blijkt iets anders in elkaar te zitten dan ik dacht.
Er staat 3x1,5/x3 = 3x-1,5 = 3/(x√x)

MBL
woensdag 16 december 2009

©2001-2024 WisFaq