Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie van 2 variabelen

De volgende functie moet ik schrijven als functie van y. Maar op de een of andere manier kom ik telkens verkeerd uit.

2xy/(x+y)=4
Er dient uit te komen y=4x/(2x-4)

Kunt u mij de stappen uitleggen die ik moet nemen om hiertoe te komen?

Roderi
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 december 2009

Antwoord

Beste Roderick,

Begin met beide leden te vermenigvuldigen met x+y, dan verdwijnt de noemer. Haal dan alle termen met een y naar een lid, de termen zonder y naar het andere lid. Breng y vervolgens buiten haakjes en deel beide leden door de coëfficiënt van y.

Merk op dat je het resultaat nog kan vereenvoudigen tot

y = 2x/(x-2)

mvg,
Tom

td
maandag 14 december 2009

©2001-2024 WisFaq