Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grafiek tekenen van functies

Hallo,

ik heb nu opdrachten waar ik de grafiek moet tekenen bij eerstegraads functies. Hierbij moet ik ook de snijpunten berekenen. Ik snap alleen niet goed hoe ik verder moet.

Ik heb bijvoorbeeld het volgende:

f(x) = x2+x-2
g(x) = x+2

Voor beide moet ik dus in één grafiek hun lijnen tekenen en hun snijpunten.

Voor de (f) heb ik de abc formule gebruikt en daarbij kom ik uit op:
x1 = 1
x2 = -2

Echter loop ik al snel vast, want ik heb geen idee hoe ik nu verder moet. Ik heb nu twee x waarden, maar moet y ook nog zien te vinden?

Ik weet ook niet precies hoe ik (g) moet uitrekenen...

Kunt u mij aub verder helpen en het liefst in niet al te grote sprongen.

Bij voorbaat dank.

David
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 12 december 2009

Antwoord

De berekende x-waarden zijn de zogeheten nulpunten. Vul deze eens in in de formule van functie f en verbaas je niet over het resultaat!
In feite moet je, om de grafieken te tekenen, gewoon een tabelletje maken van x en bijbehorende y-waarde. Je GR kan dit desnoods van je overnemen.
Omdat de grafiek van g een rechte lijn is, zijn twee punten voldoende. Voor f (een dalparabool) zul je er al gauw een stuk of 6 moeten kiezen.
Neem je bijv. x = -4, dan is f(-4) = 10 en dús kun je nu het punt (-4,10) uitzetten.
En bij de parabool is het bepalen van de top ook wel prettig. Maar daar heb je ook een formule voor!

MBL
zaterdag 12 december 2009

©2001-2024 WisFaq