Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een paal, een muur en een touwtje

Er wordt een touw gespannen vanop de grond tot aan een paal. 1 meter voor de paal staat een muur van 33 meter hoog. Het touw raakt de muur rakelings. Wat is de kortst mogelijke lengte van het touw?

elke
3de graad ASO - maandag 23 december 2002

Antwoord

Eerst maar eens een tekening:

q6109img1.gif

We kunnen proberen de lengte van het touw schrijven als functie van x en kunnen we proberen het minimum van deze functie te vinden.

De lengte van het stuk voor de muur (BC) is makkelijk:
BC=(x2+27)

Het stuk aan de andere kant (CD) is iets lastiger. Je weet in ieder geval dat DECD~DABC. Dus geldt:

q6109img2.gif

Zodat de lengte L van het touw geschreven kan worden als:

q6109img3.gif

(Probeer het maar eens!)
Wanneer is de afgeleide gelijk aan nul? Als x3-27=0, dus als x=3. L(3)=8, waarmee dit vraagstuk is opgelost en het komt nog leuk uit ook.

WvR
dinsdag 24 december 2002

©2001-2025 WisFaq