Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cirkel

Als ik een cirkel frees en de frees staat haaks op de cirkel word de cirkel rond zet ik de frees onder een hoek van 80 graden word de cirkel een ellips. Hoe kan ik dat berekenen?

Grieko
Ouder - maandag 23 december 2002

Antwoord

Als ik uit ga van het idee dat een soort situatie krijgt als:

q6105img1.gif

Hierbij is de lengte van de lange as van de ellips eenvoudig te berekenen:

q6105img2.gif

In DMAF geldt:
cos 20°=MA/MF
Met MA=r (de straal van de cilinder) geldt voor de lange as van de ellips:
L=2·r/cos 20°
De korte as heeft lengte:
K=2·r

Voorbeeld
Neem r=10, dan is:
L=2·10/cos 20°21,3
K=2·10=20

Maar als dat niet is wat je bedoelt, dan stel maar een nieuwe vraag waar je precies uit de doeken doet wat je dan wel bedoelt.

WvR
zaterdag 28 december 2002

©2001-2024 WisFaq