Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verloop irrationale functie

Bij het onderzoek van het verloop van f(x)= 5+ Ö(x2-4x+3) merken we dat in + en - oneindig een schuine asymptoot is met a=1 in +oneindig en a=-1 in -oneindig. Bij het berekenen van b loop ik echter vast:

5+Ö(x2-4x+3)-x = oneindig - oneindig dus moeten we toegevoegde term toepassen. Hoe doet je dit als je 3 termen hebt? Normaal is het toch (a+b)(a-b)/(a-b)?

Dank bij voorbaat,

Nathalie

nathal
3de graad ASO - zondag 6 december 2009

Antwoord

Als je het getal 5 even weglaat, dan zakt de grafiek 5 eenheden en neemt z'n asymptoot gewoon mee. Als je dus de asymptoot hebt van de functie 'zonder de 5', dan heb je hem ook voor de functie 'met de 5'. Gewoon terugschuiven.
Kortom: van zo'n vast getal heb je eigenlijk weinig tot geen last.

MBL
zondag 6 december 2009

©2001-2024 WisFaq