Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partieel integreren II

Beste j.r.
Ten eerste ben ik je zeer erkentelijk voor je (zeer snelle) en verhelderende uitleg op mijn vraag over partieel integreren.Maar helaas,vergeef mij mijn domheid,zou ik je willen vragen of ik de berekening van de nu volgende onbepaalde ontegraal d.m.v. partieel integreren goed interpreteer.S voor integraal."voor afgeleide.
S e^x.cos(x)dx waarin e^x is f"(x)dus f(x)=e^x S cos(x) de^x = e^x.cos(x) - S e^x dcos(x) met nu g"(x)=-sin(x)
dus e^x.cos(x) + S e^x sin(x)dx
S e^x sin(x)dx=S sin(x) de^x waarin weer e^x =f"(x)
e^x sin(x)-S e^x d sinx met nu g"(x)=cos(x)
dus e^x sin(x)- S e^x.cosx dx.Dit leidt uiteindelijk tot
S e^x cos(x) dx = 1/2 e^x(cos(x) + sin(x)) + d.
Met vriendelijke groeten
Kees.

kees v
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 22 december 2002

Antwoord

Jazeker, dat klopt helemaal. Differentieer de gevonden primitieve maar eens, dan zie je dat het goed zit.
Als F(x) = 1/2ex(cos(x) + sin(x)) + d, dan geldt met de productregel:
F'(x) = 1/2ex(cos(x) + sin(x)) + 1/2ex(-sin(x) + cos(x)) = excos(x).

jr
zondag 22 december 2002

©2001-2024 WisFaq