Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële vergelijkingen

10x + 11x + 12x = 13x + 14x
x=2 is de oplossing
Iemand verklaring voor de bereking?

Nico
3de graad ASO - maandag 30 november 2009

Antwoord

Beste Nico,

Beste nico,
Hoewel ik niet helemaal begrijp welke berekening je bedoelt, want die zie ik niet, denk ik dat je wil weten hoe je aan het antwoord x=2 zou moeten komen.
Ten eerste kan je controleren dat x=2 voldoet.
Je zou de vergelijking kunnen herschrijven tot:
(14x-10x)+(13x-11x)=12x
of:
{(12+2)x-(12-2)x}+{(12+1)x-(12-1)x}=12x
Voor x=2 krijg je dan:
8·121+4·121=122 en dat klopt.

Als je op dezelfde manier x=3 invult krijg je:
18·122+.... en dat is al groter dan 123.
als x nog groter wordt wordt die eerste term alleen maar groter.

Als je met een grafische rekenmachine plot: (10x+11x+12x)/(13x+14x)
en de lijn y=1, dan zie je dat er een oplossing is bij x=2.

Ik hoop hiermee beschreven te hebben wat je wilde weten.
Zoniet, dan hoor ik het wel.
Groeten,
Lieke.

ldr
woensdag 2 december 2009

©2001-2024 WisFaq