Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60887 

Re: Ontbinden in factoren

Hai Lieke,

bedankt voor het snelle antwoord.
Maar ik kom er helaas nog niet helemaal uit.
Met de abc-formule heb ik x uitgerekend
x = 0,11 en x = -3,11 (afgerond)
Wat moet ik nu doen?
Ik zat te denken omdat er 9x2 staat dat je dan met
(3x ) (3x )
of
(9x ) (x )
moet werken? Of is dit helemaal een verkeerde gedachte?
Als dat wel zo moet en ik werk met de uitgerekende x-waarden dan kom ik er ook niet uit....

Bedankt.

Eileen
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 29 november 2009

Antwoord

Beste Eileen,
Je hebt nu de vergelijking 9x2+27x-3=0 opgelost.
Dat betekent: als x=0,11 en als x=-3,11, dan klopt die vergelijking.
Weet je nog dat geldt:Als (x-p)*(x-q)=0, dan is x=p of x=q?
Maar ook als 9(x-p)(x-q)=0 geldt x=p of x=q.
Jij hebt nu p en q gevonden.
Hoe zou je jouw formule 9x2+27x-3 nu kunnen ontbinden?
Succes,
Lieke.

ldr
zondag 29 november 2009

©2001-2024 WisFaq