Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een vergelijking met breuken oplossen

Bepaal de oplossing van de vergelijking. Als uw antwoord een breuk is, dan dient u deze eerst te vereenvoudigen. Gebruik geen haakjes in uw antwoord.

$
\large {1 \over 3}a - {2 \over 3} = {4 \over 9}a + {1 \over 9}
$

Liselo
Student universiteit - vrijdag 27 november 2009

Antwoord

Bij vergelijkingen met breuken is het (meestal) handig om links en rechts te vermenigvuldigen met een getal zodat de breuken weggewerkt worden. Op dezelfde manier als bij het gelijknamig maken van breuken zoek je het kleinst gemenschappelijke veelvoud.

In dit geval is links en rechts vermenigvuldigen met 9 wel handig:

$
\eqalign{
& {1 \over 3}a - {2 \over 3} = {4 \over 9}a + {1 \over 9} \cr
& 3a - 6 = 4a + 1 \cr}
$

En dan zal het wel lukken neem ik aan...

Misschien kan je de spelregels ook 's lezen!?

WvR
vrijdag 27 november 2009

©2001-2024 WisFaq