Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60818 

Re: Ouderdom bepalen met C14-Methode

Ja oké, zal even de vraag opnieuw overtypen. Want dat is het niet :P
We werken dus met de c14 methode en c14 heeft halveringstijd van 5730 jaar.
Nu is de vraag: Als je weet dat er 10% van de oorspronkelijk hoeveel c14 is terug gevonden in de mummies, bepaal dan de ouderdom van deze mummie.

Bedankt!

Luc
3de graad ASO - zaterdag 21 november 2009

Antwoord

Ok. De halveringstijd is 5730 jaar. De vraag is dan: wat is de groeifactor per jaar?

g5730=1/2
log(g5730)=log(1/2)
5730·log(g)=log(1/2)
log(g)=log(1/2)/5730
g0,9997214994

Vervolgens geeft 0.9997214994t=0,10 dan uiteindelijk:

t19.035 jaar

Zoiets?

WvR
zaterdag 21 november 2009

©2001-2025 WisFaq