Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide en substitutie

beste mensen van wisfaq, mogelijk heb ik een stomme vraag hoor, maan ar zo maar beetje te denken aan het volgende.

stel gevraagd word afgeleide van e2x het antwoord is dan 2e2x. maar stel ik noem 2x=M dan e2x=em maar de afgeleide van em = em dus e2x. waar is die 2 gebleven. ??

henk
Student hbo - zondag 15 november 2009

Antwoord

Beste Henk,

Dat is precies de kettingregel. Noem m(x) = 2x, dan staat er inderdaad em(x). De afgeleide hiervan is, volgens de kettingregel:

(em(x))' = em(x).m'(x)

Je moet dus nog vermenigvuldigen met de afgeleide van de 'binnenste functie', de exponent die je m genoemd had. Maar m was 2x, de afgeleide daarvan is 2; dat verklaart die extra factor 2.

mvg,
Tom

td
zondag 15 november 2009

©2001-2024 WisFaq