Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60765 

Re: Partieel integreren

Ik ga voor de mooiere/eenvoudiger oplossing van:
f(x)=Int{x.ln(x+1}dx Stel ln(x+1)=u®eu=(x+1)®d(eu)=d(x+1)®
d(eu)=dx®eudu=dx. x=(eu -1)Zodat de Integraal er zo uit komt te zien: f(x)=Int{(eu-1)eudu. Ik hoop dat ik het zo goed gedaan heb. Bij voorbaat heel veel dank.

Johan
Student hbo - zondag 15 november 2009

Antwoord

De opmerking mooier/eenvoudiger sloeg op je eigen uitwerking. Zelf vind ik de tweede manier nog sneller dan de eerste, maar het vereist wel dat je de primitieve van ln(x+1) in een keer weet.
Wat je uitwerking betreft, moet ik opmerken dat je een factor u vergeten bent.
De x vervang je door eu-1.
De ln(x+1) vervang je door u.
De dx vervang je door eudu.
Volgens mij ben je de u vergeten mee te nemen.
Hoe dan ook: de integraal zou volgens mij moeten opleveren
(1/2u-1/4).e2u-(u-1).eu en dan moet de variabele u nog vervangen worden.

MBL
zondag 15 november 2009

©2001-2024 WisFaq