Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële vergelijking oplossen

Ik hoop dat iemand me kan helpen bij het oplossen van het volgende:

Bereken voor welke waarden van p de grafieken van de lijn y=p een lijnstuk met lengte 2 afsnijden. f(x)=2x-5 en g(x)=3·0,5x-2-1

Dus vul ik (x+2) in bij f, en die moet gelijk zijn aan functie g, zie hieronder.

2x+2-5=3·0,5x-2-1

Nu deze functie oplossen:

2x·4-5=3·0,5x·0,5-2-1
2x-5=12·0,5x-1
2x·4-5=12·2-x-1 ---- alles vermenigvuldigen met 2x om de negatieve exponent weg te werken ®

4·22x-5·2x=12-2x
4·22x-4·2x-12
Schaduwvergelijking maken: p=2x
Dus 4P2-4p-12=0
Uit de ABC-formule volgt dat p=2x=2,303
Deze invullen in f(x) levert -0,066.

Dit antwoord klopt niet, maar ik kom er niet achter waar de fout zit... Alvast bedankt!

Robert
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 13 november 2009

Antwoord

Je antwoord klopt wel, want nu heb je f(x+2)=g(x), dat is ook de vergelijking die je hebt opgelost!

Er is echter nog een oplossing, hoe kom je daar aan?

Bernhard
vrijdag 13 november 2009

©2001-2024 WisFaq