Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60658 

Re: Afgeleide bepalen

Helaas is dit niet de vraag. Laat ik het anders formuleren.
In een boek met formules zult u lezen: Als f(x)= g^log(x); dan is f'x)= 1/x.ln(a) in plaats van f'(x)= 1/x.ln(g) Dat berust op iets anders, dan regels voor logaritmen en het gedoe met ln! Als je i.p.v. ln(g), nu ln(a) berekent, krijg je toch een andere uitkomst, of zie ik dat niet goed?
Bij voorbaat heel hartelijk dank voor het beantwoorden van de vraag!

Johan
Student hbo - woensdag 4 november 2009

Antwoord

Het moet aan mij liggen, maar ik begrijp niet wat de rol van de ineens opduikende a is.
Eerst moet ik even het volgende van je weten.
Bedoel je met g^log(x) dat het getal g tot de macht log(x) wordt verheven of bedoel je dat het een logaritme is met grondtal g, dus glog(x)?
Als het het laatste betekent, dan is de afgeleide f'(x) = 1/(x.ln(g)) en daarin kun je de g echt niet veranderen in een willekeurig ander grondtal a.
Als je de machtsverheffing bedoelt, dan wordt het verhaal uiteraard anders.
Ik wacht verdere informatie af en wie weet ga ik dan ineens het licht zien! Je bent uiteindelijk nooit te oud om te leren.

MBL
woensdag 4 november 2009

©2001-2024 WisFaq