Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lastige vergelijking

Hallo,

Ik zit met de vergelijking 2x4+8x2+6=0. Ik heb geen flauw idee hoe ik dit kan oplossen, en waar ik kan vinden hoe ik dit kan oplossen. Ik kan namelijk niets buiten haakjes halen. Ik hoop dat u mij kan helpen.

Groeten Martijn

martij
Student universiteit - zondag 1 november 2009

Antwoord

2x4+8x2+6=0
Eerst links en rechts maar 's delen door 2:
x4+4x2+3=0
Je kunt nu ontbinden in factoren:
(x2+1)(x2+3)=0
x2=-1 of x2=-3
Geen oplossingen.

PS
Als je dat 'ontbinden' niet meteen ziet kan je ook x2 vervangen door bijvoorbeeld y. De vergelijking gaan dan over in:
x4+4x2+3=0
y2+4y+3=0
(y+1)(y+3)=0
y=-1 of y=-3
Enz..

Hopelijk helpt dat.

WvR
zondag 1 november 2009

©2001-2024 WisFaq