Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Quotientregel

Ik zit met deze opgave:
1/Ö(3x2+1)

n = Ö(3x2+1)
t = 1
n'= 6x/(2Ö(3x2+1))
t'= 0

nou kom ik hierop uit als ik het invul:

-(6x/(2Ö(3x2+1)))/(3x2+1)

Ik vermenigvuldig alles nu met Ö(3x2+1) zodat ik overhou:
-(6x/2)/((3x2+1)Ö(3x2+1))

Vereenvoudigd hou ik dan over
-(3x)/((3x2+1)Ö(3x2+1))
en dan uiteindelijk
-1/((3x+1)Ö(3x2+1)) en dit kan ik dan nog terug brengen tot -(3x+1)(3x2+1)-3/2

Het antwoord zegt dit:
-3x(3x2+1)-3/2
Ik snap hierin niet waar de +1 is gebleven in (3x+1)

B.
Student universiteit - maandag 26 oktober 2009

Antwoord

Allereerst lijkt me de quotiëntregel in dit geval een beetje overdreven!

q60600img1.gif

..en als je methode het kennelijk goed vind dat je dit zo laat staan dan ben je klaar. Volgens mij klopt dat niet, maar vooruit maar...

Als je nu toch de quotiëntregel wilt gebruiken ziet dat er zo uit:

q60600img2.gif

...en zo...

In jouw stap van -(3x)/... 'en dan uiteindelijk' gaat iets mis! Als je teller en noemer deelt door 'x' dan zou je niet alleen 3x2 door 'x' moeten delen, maar ook die '1'. Vandaar misschien?

WvR
dinsdag 27 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq