Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Praktische opdracht derdegraads vergelijkingen

Ik moet voor wiskunde een po maken over derdegraads vergelijkingen.
Nu moet ik de vergelijking x3+3x2-5x-10=0 oplossen. Alleen, na het lezen van deze site en andere sites, kom ik er nog steeds niet uit.
Misschien kunnen jullie mij uitleg geven over hoe ik deze vergelijkingen moet oplossen.

Suzann
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 24 oktober 2009

Antwoord

Deze vergelijking is een voorbeeld van een vergelijking die je door 'handig proberen' leuk kan oplossen. Meestal is -2, -1 , 1 of 2 een oplossing. In dit geval voldoet x=2 aan de vergelijking. In dat geval kan je schrijven:

x3+3x2-5x-10=0
(x-2)(.....)=0
x=2 of .....=0
Enz...

Dus nu nog even de factor x-2 buiten haakjes halen.
Zie bijvoorbeeld Derdemachts vergelijking

Op de puntjes komt dan een tweedegraadsvergelijking te staan die je met kwadraatafspliten of de ABC-formule op kunt lossn.

Zou het dan lukken?

WvR
zaterdag 24 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq