Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tekenonderzoek afgeleide berekenen

Geachte,
Ik heb een vrij korte vraag, na het uitwerken van een vraagstuk en de afgeleide te berekenen rest er ij het tekenonderzoek uit te voeren.
Ik ben niet zeker over de juiste methode.

f'(x)= -132000/x2 + 100x
Er is dus een pool in x2 maar hoe bepaal ik de tekens voor het onderzoek? (Ik moet namelijk een minimum vinden).

Alvast bedankt!

N.K.
3de graad ASO - maandag 19 oktober 2009

Antwoord

Beste N.K.

Zet voor de eenvoud op een breuk, dan heb je:

f'(x) = 100(x3-1320)/x2

Je hebt inderdaad de pool in x=0, maar je ziet nu ook een nulpunt in x=3Ö3120. Op basis hiervan kan je een tekenverloop maken, voor je minimum moet je eens nagaan of de afgeleide van negatief naar positief gaat, of omgekeerd, rond je nulpunt.

mvg,
Tom

td
dinsdag 20 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq