Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe kun je van een formule de inverse formule maken?

Hoe kun je van een formule de inverse formule maken
Bijvoorbeeld van de formule y=(x+1)??
Je kunt bij deze formule niet kruislingsvermenigvuldigen wat je komt dan weer bij het zelfde terecht

Dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 december 2002

Antwoord

Bij dit soort vragen kan je op verschillende manieren te werk gaan. In dit geval lijkt deze oplossing (schrijf x als functie van y) voor de hand te liggen:

y=Ö(x+1) (kwadrateren)
y2=x+1
y2-1=x
Dus de inverse is y=x2-1 (wissel x en y om)

De functie y=(x+1) is alleen gedefinieerd voor x-1 met y0. Dus de inverse functie is alleen gedefinieerd voor x0 en zal als bereik y-1 hebben.

WvR
woensdag 18 december 2002

©2001-2024 WisFaq