Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een raaklijn

Ik moet een vergelijking van de raaklijn aan een grafiek van een gegeven functie f(x) geven in het punt (a,f(a)),
hierbij gebruik makend van de volgende formule:
y=f(a)+m(x-a), waarbij
m=(limx®a) (f(x)-f(a))/(x-a)

Nu vind ik steeds niet de goede limieten.
Bijvoorbeeld:
f(x)=8x^4-x^7, a=2
Om m uit te rekenen probeer ik de lim uit te rekenen als x naar 2 gaat; d.i. (8x^4-x^7-0)/(x-2)
Ik kom hier niet uit! Zijn er (algemen) tips om deze limiet te bepalen?

Alvast bedankt!

Wilma
Student hbo - maandag 19 oktober 2009

Antwoord

Je kunt (x-2) uit 8x4-x7 wegdelen; dan de (x-2)-en tegen elkaar wegstrepen en dan veilig x naar 2 laten gaan.

kphart
dinsdag 20 oktober 2009

©2001-2025 WisFaq