Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60517 

Re: Re: Convergentie of divergentie

ok , ik denk als volgt.
n-1 n n
å1/(n^3/2) ¦1/(n^3/2) å1/(n^3/2)
1 1 2

linkergedeelte is bovensom ( dalende grafiek). rechtergedeelte is ondersom. integraals is zo een beetje gemiddelde.

dus als n naar oneindig gaat.

¥ ¥ ¥
å1/(n^3/2) ¦1/(n^3/2) å1/(n^3/2)-1
1 1 1

dus:

¥ ¥
¦1/(n^3/2)+1 å1/(n^3/2)
1 1

voor de integraal geldt:[-2n^-0,5] dus 0- - 2= 2 de integraal nadert naar 2. dit is limiet. dus de reeks kan nooit groter worden dan 2 heeft dus in ieder geval ook een limiet.

is dit ongeveer goed??

jan
Student hbo - maandag 19 oktober 2009

Antwoord

Beste Jan,

Je lijkt hier toch een vorm van een insluitstelling te willen toepassen, terwijl het volstaat om na te gaan of de overeenstemmende integraal convergeert.

De (oneigenlijke) integraal

òt=1:¥ 1/(tÖt) dt

kan je bepalen als limiet voor k®¥ van

òt=1:k 1/(tÖt) dt

Deze integraal is 2-2/Ök, dus met limiet 2.

Conclusie: de integraal convergeert, dus de reeks ook.

mvg,
Tom

td
maandag 19 oktober 2009

 Re: Re: Re: Convergentie of divergentie 

©2001-2024 WisFaq