Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kleinste waarde die x en y kunnen aannemen

ik heb een aantal vragen waarin de de klinste waarde van x en y moet berekenen van een parametervoorstelling bijvoorbeeld;
x = t2 - 2t
y = tet

hoe bereken je hierbij de kleinste waarde die x en y kunnen aannemen? Alvast bedankt!

ellen
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 oktober 2009

Antwoord

Beste Ellen,

Om te weten wat de kleinste x-waarde is, moet je nagaan voor welke waarde van t, x(t) = t2-2t minimaal is. Op dezelfde manier vind je de kleinste y-waarde door na te gaan voor welke t, y(t) = tet minimaal is.

Het zoeken naar een minimum van een functie zou een belletje moeten doen rinkelen: de afgeleide bepalen (differentiëren naar t) en kijken waar deze afgeleide 0 wordt. Probeer je eens verder?

mvg,
Tom

td
zondag 18 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq