Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toepassingen op eigenschappen van continue en afleidbare functies

Geachte, hopelijk kunt u mij helpen met het volgende:

Vierkant zaaltje wordt gebouwd met inhoud van 1200m3.
Vloertegels kosten 30 euro/m2, plafondtegels 20 euro/m2 en wandtegels 27,5 euro/m2.
Bereken: hoogte en lengte van zaal zodat kostprijs minimaal is. Wat is de minimale kostprijs?

Ik heb kunnen beginnen maar raak vast bij het opstellen bij de functie zelf. Zelfs na het verkrijgen, moet ik dan de afgeleiden berekenen met tekenverloop erbij en daaruit afleiden wat de minimale kostprijs is?
Hopelijk kunt u mij helpen.
Alvast bedankt.

N.K.
3de graad ASO - donderdag 15 oktober 2009

Antwoord

Een vierkant zaaltje met een zijde van 'x' meter. De hoogte 'h' kun je nu uitdrukken in 'x'. x2h=1200, dus h=1200/x2.

Vloer: x2
Kosten: 30·x2

Plafond: x2
Kosten: 20·x2

Wanden: 4·x·1200/x2=4800/x
Kosten: 27,5·4800/x=132000/x

Totale kosten: 50x2+132000/x

Afgeleide bepalen, nulpunten van de afgeleide bepalen, tekenverloop,... het minimum is x=...

Moet kunnen!

WvR
vrijdag 16 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq