Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Redactiesommen

De schoolbazar bracht 2400,= op. Dit is 1/3 keer zoveel als vorig jaar. Dat betekent volgens mij dat we 1/3 meer hebben dan vorig jaar. Dus 2400 is 4/3, dus vorig jaar hadden we 1800,=.

Volgens het antwoordenboek moet ik gewoon 2400 door 3 delen en is de uitkomst 1600 (2/3 van 2400). Lijkt mij incorrect want dan baseer ik 1/3 deel op de opbrengst van dit jaar terwijl de basis van de drie delen de opbrengst van vorig jaar is?

Als ik anders reken, nl. 1/3 . x = 2400, waarbij x de opbrengst van vorig jaar is. DAn kom ik op 2400 gedeeld door 1/3 = 2400 . 3 = 7200, wat ook niet klopt. Wat doe ik verkeerd? De uitkomst is dus volgens de sleutel 1600.

fendi
Ouder - woensdag 14 oktober 2009

Antwoord

Als de bazar vorig jaar 'x' euro opgebracht heeft en dit jaar is 1/3 meer dan vorig jaar dan zou x·11/3 gelijk moet zijn aan 2400. Dus 2400 delen door 11/3 en dat is 1800. Die 1/3 is namelijk niet 1/3 van het bedrag van dit jaar, maar van het bedrag van vorig jaar. Dus volgens mij zit je aardig goed...

WvR
donderdag 15 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq