Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee polynomen na elkaar toepassen

Ik moet het volgende vraagstuk oplossen, maar ik kom er niet helemaal uit. Stel, je hebt twee polynomen f en g van een n-de respectievelijk m-de graag:

f(t) = a0 + a1t + a2t2 + ... + antn
g(t) = b0 + b1t + b2t2 + ... + bmtm

Nu maak ik de polynoom w(t) volgens w(t) = f(g(t)). w(t) is dus een polynoom van orde n+m:

w(t) = c0 + c1t + c2t2 + ... + c(n+m)t(n+m)

Nu heb ik de coëfficiënten a en b van de polynomen f en g. Hoe kan ik dan vanuit die coëfficiënten rechtstreeks de coëfficiënten c van de polynoom w berekenen? Waarschijnlijk spelen sommaties en de driehoek van Pascal een rol hierbij, maar ik zie nog even niet hoe ik dit voor elkaar kan krijgen. Is er iemand die dit weet of iemand die weet of dit al eens eerder door een ander is uitgezocht?

Jan Ge
Student universiteit - vrijdag 2 oktober 2009

Antwoord

Het is duidelijk dat ck = 1/k! (d/dt)k f(g(t)) in t=0.

Die afgeleide wordt in het algemeen gegeven door de formule van Faa di Bruno.

Misschien help dat?

cl
zaterdag 3 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq