Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Indifferentiekrommen

Goededag,

Heeft er iemand enig idee hoe de volgende vraag opgelost kan worden?

Nutsfunctie is U(x,y)= x2 ∙ y
Budgetlijn is I=4x + y
Bepaal de waarde van het budget I waarvoor de budgetlijn raakt aan de Indifferentiekromme bij U-waarde 2.
Dus x2 ∙ y =2 Þ y=(2/2x)
En y=-4x + I
Nu dacht ik dat je dat op moet lossen door de afgeleiden van beide functies aan elkaar gelijk moet stellen.

Afgeleide nutsfunctie is: (4x)/(x4)
Maar wat is dan de afgeleide van de budgetlijn, want daar heb je ook nog I als onbekende.

Kan iemand mij helpen met het verder uitwerken van deze vraag?

Jan
Student hbo - vrijdag 2 oktober 2009

Antwoord

Jan,
Voor iedere I is de afgeleide van de budgetlijn gelijk aan -4.Uit
y=2/x2 volgt dat dy/dx= -4/x3,dus -4/x3=-4 geeft x=1 en dus y=2,zodat
I=4+2=6.

kn
vrijdag 2 oktober 2009

©2001-2025 WisFaq