Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbekende p in een vergelijking

Gegeven is de formule f(x)= x2+px+1 Nu is de vraag: voor welke reele getallen p heeft de grafiek van f geen snijpunten met de x=as?

Bedankt!

Bert
Student hbo - donderdag 1 oktober 2009

Antwoord

Hallo, Bert.

Kwadraat afsplitsen: f(x)=(x+p/2)2-p2/4+1.
Dus het is een dalparabool met top (-p/2,1-p2/4).
Er zijn geen snijpunten met de x-as dan en slechts dan als de top boven de x-as ligt, dus als 1-p2/4 groter dan 0 is.
Dit is het geval als p tussen -2 en 2 ligt (exclusief de grenzen).

Geen dank.

hr
donderdag 1 oktober 2009

 Re: Onbekende p in een vergelijking 

©2001-2024 WisFaq