Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaal vergelijking

y'-2y=1+t+t2

yh=D·e2t

-2yp=-2P-2Qt-2Rt2
y'p=2Q-4Rt

t0=1=0
t1=-2P-2Q-4R
t2=-2R

t0=1=0
omdat deze randwaarde niet mogelijk is kan deze vergelijking niet worden opgelost

is deze redenatie correct?

Ivo
Student hbo - woensdag 30 september 2009

Antwoord

Beste Ivo,

Probeer het was zorgvuldiger en in meer stappen te noteren. Als je yp = P+Qt+Rt2 neemt, is y'p = Q+2Rt en niet 2Q-4Rt; waarom zou je van -2yp vertrekken om y'p te bepalen?

Dus:
y'-2y = 1+t+t2
Q+2Rt-2(P+Qt+Rt2) = 1+t+t2

Werk nu links de haakjes uit en groepeer alles per macht van t, vergelijk dan de coëfficiënten met die uit het rechterlid. Je krijgt dan een oplosbaar stelsel in de onbekenden P, Q en R.

mvg,
Tom

td
woensdag 30 september 2009

 Re: Differentiaal vergelijking 

©2001-2025 WisFaq