Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Competitie systeem

Beste ...
Ik zit op een dart vereniging. hierbij houden wij een competitie verband. vereniging heeft 24 mensen en 8 dartborden. dit houdt in dat er groepjes van drie worden gevormd. 3 keer 8 is tenslote 24.

Het probleem is nu echter dat je vaak tegen dezelfde speler speelt en tegen een ander bijna nooit. zelf heb ik wel is geprobeert om hiervoor iets te vinden, maar dit is tot op heden niet gelukt.

Is hiervoor toevallig een mooi systeem of wiskundige software om dit op te lossen.
tevens spelen we dan 2 sessies op 1 avond.
1 sessie is 2 partijen spelen 1 partij schrijven (groepje van drie) A tegen B, C schrijft. B tegen C en A schrijft en A tegen C terwijl B schrijft.

Met vriendelijke groet,

Sander Nielen

sander
Student hbo - vrijdag 18 september 2009

Antwoord

Hallo, Sander. Pas brute rekenkracht toe, als volgt:

Declareer in Pascal: groep=array[1..40,1..24] of 1..8
{groep[k,n] is groepnummer van speler nummer n op avond nummer k}.

De kern van het programma is dan:

minimum:=10000;{initialisatie}
repeat
for k:=1 to 40 do
begin
for n:=1 to 24 do groep[k,n]:=0;{initialisatie}
for l:=1 to 8 do for m:=1 to 3 do
begin repeat n:=1+random(24) until groep[k,n]=0; groep[k,n]:=l end
end;
p:=0;{teller van doublures}
for k1:=1 to 40 do for k2:=k1+1 to 40 do
for n1:=1 to 24 do for n2:=n1+1 to 24 do
if ((groep[k1,n1]=groep[k1,n2]) and (groep[k2,n1]=groep[k2,n2]))
then p:=p+1;
if not p ≥ minimum then
begin
minimum:=p;
writeln;writeln(p:7);
for k:=1 to 40 do
begin
writeln('avond',k:3);write('***');
for n:=1 to 24 do write(n:3,groep[k,n]:2,'*');
writeln
end
end
until false

Wacht nu geduldig tot er een jaarrooster uitrolt waar je blij mee bent.

hr
woensdag 23 september 2009

 Re: Competitie systeem 

©2001-2024 WisFaq