Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60165 

Re: Gooien met drie dobbelstenen

Dank u wel voor uw antwoord.
Nog een kleine vraag: Is de 3 in bovenstaande berekening (bijv. bij 1 dobbelsteen is 4) in de berekening opgenomen omdat de 4 bij de eerste, tweede of derde worp kan vallen?

Alvast bedankt voor de moeite.

M.vr.gr. Martin

Martin
Iets anders - woensdag 16 september 2009

Antwoord

Als je voor W='een 4 gooien' neemt en N='geen 4 gooien' neemt dan zijn er bij het gooien van drie dobbelstenen 3 mogelijkheden met één W en twee N:

WNN, NWN en NNW

De kans op WNN is $\frac{1}{6}·\frac{5}{6}·\frac{5}{6}$
De kans op NWN is $\frac{5}{6}·\frac{1}{6}·\frac{5}{6}$
De kans op NNW is $\frac{5}{6}·\frac{5}{6}·\frac{1}{6}$

Dus eigenlijk drie keer dezelfde kans:
P(1 keer een vier)=3·$\frac{1}{6}·\frac{5}{6}·\frac{5}{6}$

WvR
woensdag 16 september 2009

©2001-2024 WisFaq