Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn

Goede morgen,

Weet iemand hoe je de volgende vraag aan kunt pakken?
De lijn y=6x+7 raakt de grafiek van de functie y(x)=x4+2x+a. Bepaal a. Het juiste antwoord zou a=10 dienen te zijn.

Alvast bedankt voor uw tijd!

Jeffre
Student hbo - vrijdag 11 september 2009

Antwoord

De afgeleide van y=x4+2x+a is y=4x3+2. In het raakpunt van de grafiek en y=6x+7 is de afgeleide 6. De bijbehorende x-coördinaat kan je uitrekenen met 4x3+2=6. Als je 'x' weet dan weet je 'y' ook. Daarmee kan je dan ook a bepalen.
Zou dat lukken?

WvR
vrijdag 11 september 2009

©2001-2024 WisFaq