Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiequotiënt

Beste wiskundeknobbels,

Ik heb hier een opgave over het differentiequotiënt, maar bij het oplossen hiervan kom ik telkens op een onjuist antwoord. Wellicht kunnen jullie mij helpen om deze opgave op te lossen.

Opgave: het differentiequotiënt van de functie y(x)=x2+5x+3 in x=a bij een verandering van Dx=3 is gelijk aan 3. Bepaal a.

Het antwoord moet -2,5 zijn, echter heeft iemand enig idee hoe ik dit antwoord zelf kan berekenen?

Alvast bedankt voor jullie moeite!

Jan
Student hbo - donderdag 10 september 2009

Antwoord

Uit [f(a+3) - f(a)]/3 = [(a+3)2 + 5(a+3) + 3 - a2 - 5a - 3]/3 = 2a + 8 = 3 volgt inderdaad a = -2,5

MBL
donderdag 10 september 2009

©2001-2024 WisFaq