Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60111 

Re: Re: Integraal omvormen tot fundamentele integraal

Hallo Tom,
Het komt er dus op aan een ln functie te bekomen en dan u terug vervangen zodat je bekomt:
òcosx/sinx dx=
òdu/u en
F(x)= ln|u|+C
=ln|sinx| +C

Maar moeten de vertikale strepen voor een ln functie er altijd staan ? k denk het wel omdat absolute waarden alleen maar positief kunnen zijn..Klopt dit ,

Groetjes,
Rik

Rik Le
Iets anders - donderdag 10 september 2009

Antwoord

Beste Rik,

Ze zijn niet altijd "nodig", bekijk bijvoorbeeld deze opgave:

ò 2x/(1+x2) dx

De afgeleide van de noemer staat weer in de teller, met een substitutie volgt dan eenvoudig ln|1+x2| (+C) als primitieve.
Maar 1+x2 is steeds positief, dus die absolute waarden kan je laten vallen: ln(1+x2)+C.

mvg,
Tom

td
donderdag 10 september 2009

 Re: Re: Re: Integraal omvormen tot fundamentele integraal 

©2001-2024 WisFaq