Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Complexe met vectoren

Ik heb een klein wiskundig probleempje waar ik niet helemaal uit kom. Een functie f(z)=z2+zj+a, waarvan z en a vectoren zijn (reël, imaginair). Deze moet ik herschrijven naar een x[n] en een y[n] term. Tot zover ben ik gekomen

x[n]=x[n-1]*x[n-1]-y[n-1]*y[n-1]+ax
y[n]=2*x[n-1]*y[n-1]+ay

Zoals U kunt zien heb ik 1 term achterwegen gelaten namelijk zj. In feite heb ik nu gewoon f(z)=z2+a. Dit is niet de bedoeling. Ik weet niet of de lengte van vector z bij y[n] moet worden opgeteld of dat dit ook weer moet worden gesplitst. Als U (of een ander) mij hiermee kan helpen zou ik het zeer op prijs stellen.

Met vriendelijke groet,
Jos

Jos
Student hbo - maandag 16 december 2002

Antwoord

Hoi,

Je schrijft z=x+yj en a=xa+yaj dus
f(z)=(x+yj)2+(x+yj)j+xa+yaj=
(x2-y2-y+xa)+(2xy+x+ya)j

Als je f(z) als een transformatie ziet: zn®f(zn)=zn+1, dan hebben we:

xn+1=xn2-yn2-yn+xa
yn+1=2xnyn+xn+ya

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 17 december 2002

©2001-2024 WisFaq