Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60064 

Re: Re: Re: Derdemachtswortels in Excel

Helaas dit is voor mij te moeilijk.
Nu weet ik dat dat 125^1/3 het zelfde is.
Kan hier een eenvoudiger formule voor gemaakt worden of
is dit hetzelfde als hierboven.
gr. Herman.

Herman
Iets anders - zaterdag 5 september 2009

Antwoord

Beste Herman,

Slechts in bepaalde gevallen kun je zo'n derdemachtswortel eenvoudig berekenen, zo is 125 = 53 en 3√(125) = 1251/3 = (53)1/3 en via de regel (ab)c = ab·c wordt dat dan 51/3 = 51 = 5.

Maar dit lukt niet zo eenvoudig bij bijvoorbeeld 3√(126). Dit kun je uiteraard wel met rekenmachine of Excel e.d. berekenen via 126^1/3, maar je vraag was hoe je het zonder rekenmachine kan berekenen, en dan 'moet' je de methode die ik in het vorige antwoord heb uitgelegd gebruiken.
Maar waarom zou je het perse zonder rekenmachine willen berekenen?

Gr. Davy.

Davy
zaterdag 5 september 2009

 Re: Re: Re: Re: Derdemachtswortels in Excel 

©2001-2024 WisFaq