Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Coordinaten top van 2e graads formule

Hoe kun je ook alweer de coordinaten van de top van een tweedegraads formule berekenen? Bijvoorbeeld van
y=-3x2+7
of
y=-2(x-2)2+1

Liam
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 4 september 2009

Antwoord

dag Liam

De top is de hoogste of de laagste waarde voor y.
Bij dalparabolen is het de laagste waarde.
Bij bergparabolen is het de hoogste waarde.
Weet je hoe je dal- en bergparabolen kunt herkennen?
Neem nu jouw voorbeeld:
y = -2(x-2)2 + 1
De grafiek hiervan is een bergparabool.
Je zoekt dus de hoogste waarde van y.
Het gedeelte (x-2)2 is een kwadraat, dus altijd positief of 0
De -2 voor dit kwadraat maakt het dus altijd negatief of 0.
De grootste waarde van dit gedeelte is dus 0, namelijk als x-2 gelijk is aan 0.
Hoe groot is x dan?
En welke y-waarde hoort daar bij?
succes,

Anneke
vrijdag 4 september 2009

 Re: Coordinaten top van 2e graads formule 

©2001-2024 WisFaq