Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule parabool opstellen

Als vraag krijg ik dit, maar ook met het antwoord kom ik er niet uit hoe ze dit nou precies doen kunt u mij helpen? Bepaal de vergelijking van de parabool als de parabool de x-as snijdt voor x=2 en x=6 en als verder nog gegeven is dat de top op de lijn y=-9 ligt.

Remco
Student hbo - donderdag 3 september 2009

Antwoord

In dit geval is het handig om de tweedegraads functie te schrijven als:

f(x)=a(x-p)(x-q)

Hierbij zijn (p,0) en (q,0) de snijpunten met de x-as.

In dit geval wordt dat: f(x)=a(x-2)(x-6) en je weet dat (4,-9) de top is. Vul de coördinaten in voor de juiste waarde van a.

Moet kunnen...

WvR
donderdag 3 september 2009

©2001-2024 WisFaq